episil® - en barriär mot smärta

Smärta i munnen

Problem med afte, munherpes eller höstblåsor?

Till följd av sin unika verkningsmekanism har episil® munspray konstaterats ha smärtlindrande verkan vid många olika smärtsamma tillstånd på munnens slemhinnor. De vanligaste av dessa är afte samt olika virusbaserade inflammationstillstånd som munherpes och höstblåsor.

Afte

Afte eller aftös stomatit är blåsor I munnen som ser ut som vita eller vitgula små gropar i slemhinnan och är mycket ömma, vilket kan vara till besvär vid tandborstning och även vid förtäring. Blåsorna växer sakta och brister sedan för att utvecklas till sår, ofta mycket smärtsamma. Den omgivande slemhinnan är inflammerad och ofta ilsket röd. Tillståndet är vanligt — man räknar med att ungefär var femte person någon gång i livet drabbas av afte. Vissa drabbas bara vid ett tillfälle medan andra har blåsor under månadslånga perioder. Vanligtvis varar tillståndet 10-14 dagar.

Orsaken till afte är fortfarande oklar. Det finns teorier om kopplingar till virus, allergier och andra autoimmuna processer. Förmodligen är orsakerna till afte flera. Afte har ibland samband med födoämnesallergier. En försvagning av immunförsvaret kan förvärra afte liksom stress, hormonella förändringar (förekommer därför hos många personer i puberteten) och rökstopp 

episil® munspray lindrar effektivt smärta förorsakad av afte.

Munherpes

Munherpes, även kallat labial herpes, beror på att man har smittats av ett virus. Viruset heter herpes simplex, och finns av två typer. Typ 1 är det som vanligen orsakar sår runt munnen. Sjukdomen visar sig vanligtvis som munsår på läpparna eller huden runt munnen, med grupper av små vätskefyllda blåsor som ofta gör ont. Man kan också få sår inne i munnen. Huden runt blåsorna och slemhinnorna inne i munnen brukar rodna eller svullna. Det gör ofta ont och är svullet redan en eller två dagar innan blåsorna bildas. Munherpes brukar inte ge några ärr.

episil® munspray lindrar effektivt smärta förorsakad av munherpes.

Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig bland barn upp till tio år. Vuxna kan få höstblåsor men det är ovanligare eftersom vi har antikroppar sedan tidigare. Blåsorna sitter i munnen, och ibland på händer och fötter. Höstblåsor orsakas av ett virus som heter coxsackievirus, som hör till gruppen Enterovirus. Blåsor bildas i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna och brukar sitta i en vecka. Blåsorna är rodnade och kan innehålla lite vätska. Sjukdomen kan ge feber, oftast under 40 grader. Blåsorna i munnen svider och kan göra ont. Det kan därför vara svårt för barn att äta. Prova mat som är lättare att få i sig som soppa, filmjölk, kräm eller glass. Små barn kan behöva matas med sked. Är man frisk i övrigt gör det inget om man äter lite mindre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska.

episil® munspray lindrar effektivt smärta vid enterovirus munblåsor för såväl barn som vuxna.